TV CNS
CNS STIRI

17 ani de la tragedia de la Mihăilești

Astăzi se împlinesc 17 ani de la explozia din Mihăilești. În urma acestei tragedii, 18 oameni și-au pierdut viața, iar alți 13 au fost răniți grav.

Pe 17 mai 2004, un tir încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului, iar substanța a explodat. S-a format un crater cu o adâncime de șapte metri. Printre oamenii care au murit atunci s-au numărat șapte polițiști, dar și doi jurnaliști, care transmiteau de la fața locului. Singurele imagini dinaintea exploziei au fost surprinse de camera operatorului ucis în explozie.

Supravieţuitorii exploziei revin, copleşiţi de emoţii, la locul care putea să le fie mormânt, pentru a aprinde lumânări în memoria colegilor cărora soarta le-a înterupt firul vieţii în dimineaţa de 24 mai 2004. Sorin Teşcan este unul dintre cei cinci militari în termen de la pompieri care au scăpat cu viaţă.

Era o zi mohorâtă, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi să transmită la bază”, a declarat Sorin Teşcan.

Autocisterna se afla la peste 100 de metri distanţă de TIR-ul răsturnat iar Teşcan a coborât să asigure dispozitivul de stingere. Un coleg a venit şi i-a cerut încă o rolă de furtun şi a urcat din nou în camion. Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea maşinilor de pompieri.

I-am aruncat rola şi exact atunci a fost explozia. Pe moment chiar nu ştiam ce e. Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostescâ”, şi-a amintit Sorin.

Alături de cei şapte pompieri, la Mihăileşti şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 17 ani şi jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi Antena 1, care au ajuns primii la locul în care tirul era răsturnat pe o parte, pe marginea carosabilului. Elena Popescu avea 26 de ani, era redactor-şef la ATN Trust Press Buzău şi, de două luni, era corespondent al Antenei 1. Iubea călătoriile şi îi plăcea să citească. Operatorul ei, Ionuţ Barbu, avea 24 de ani şi era absolvent de Politehnică. A apucat să înregistreze imagini până la ultima secundă înainte deflagraţiei, cadre în care se disting două focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Înregistrărille şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.
Sursă text: Adevărul / Realitatea

Articolul 17 ani de la tragedia de la Mihăilești apare prima dată în Știri – TV CNS.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

www.cnstv.ro folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site. Acceptă Citește...