MIRCEA BOSTAN A PLECAT SĂ SCRIE ÎNGERILOR

O veste cumplită a uimit urbea mușatină: poetul Mircea Bostan s-a stins din viață.

Născut la 15 februarie 1955 la Bacău, absolvent al Colegiului Național ”Roman-Vodă”, promoția 1975, poetul Mircea Bostan a urmat cursurile Școlii Militare de Radiolocație, promoția 1981, ca apoi să se înscrie la Academia de Înalte Studii Militare din București, în 1989.

După terminarea studiilor militare a lucrat ca ofițer în Garnizoanele Brașov, Roman și Suceava. Trecut în rezervă a început să publice constant în cotidianul ”Monitorul de Suceava” și, ulterior, în revista ”As”, în perioada 1998-2000, poezie și proză. Revenit la Roman a fost angajat de fostul său coleg de liceu, primarul de atunci: Dan Ioan Cărpușor la Poliția Locală, fiind printre primii care s-a ocupat de organizarea acesteia. Ulterior și-a dat demisia din funcție și a lucrat la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială Roman, ca psiholog.

În ultimii ani a colaborat cu postul CNS TV, fiind moderator al emisiunii ”Opinii”, pe care a susținut-o până în urmă cu aproximativ jumătate de an, când o boală necruțătoare l-a determinat să se retragă din această activitate în care era foarte apreciat datorită incisivității sale dar și a obiectivității de care dădea dovadă.

Ca scriitor și-a făcut debutul literar în 1980, în revista ”Orizonturi” din Brașov. Membru al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Mircea Bostan a obținut de-a lungul carierei sale o serie de premii literare de prestigiu, dintre care pot fi amintite: Premiul revistei ”Rostirea Românească” din Sibiu la Concursul Național de Poezie ”George Coșbuc”, ediția a XI-a, obținut în anul 1995. Un alt premiu adjudecat de poet a fost acela al Editurii ”Junimea” din Iași, la Concursul de creație ”Ion Creangă”, în aprilie 2000. Un premiu III și o diplomă de onoare, la care poetul ținea foarte mult, pentru că era semnată de scriitorul Joel Conte, a obținut scriitorul romașcan și la Concursul ”Europoezie”. În iulie 2001 a colaborat cu Asociația ”Rencontres europeene”, din Paris.

Poetul a publicat o serie de volume de poezii, din care pot fi amintite: ”Sabia cu lunetă”, Editura ”Panteon” din Iași, în anul 2000. În anul următor, 2001, publică la Editura ”Princeps”, volumul ”Dimineața Adormiților”. În 2003 vede lumina tiparului la Editura ”Crigarux”, din Piatra Neamț volumul ”Alb umed”, iar în 2004 la Editura ”Ars Longa” volumul ”Chirurgia cuvintelor” În 2008 avea să vadă lumina tiparului la Editura ”Crigarux” volumul de poezii ”Cu Dumnezeu înainte și dracu-n cârcă”, al cărei moto, aparținând lui Federico Garcia Lorca, pare să definească întreaga creație a talentalui poet: ”Dacă cineva ar ști să definească în mod clar ce este poezia, s-ar termina cu secretul și magia sa; mai mult: s-ar termina cu poezia însăși, ca subiect și ca obiect”.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Mircea Bostan!