Mugur Cozmanciuc conduce detaşat. Sondaj INSCOP despre preferinţele nemțenilor

 

Ultimul sondaj al INSCOP, realizat pe un eșantion reprezentativ la nivelul municipiului Roman, analizează câteva atribute ale principalilor competitori din cursa electorală pentru președinția Consiliului Județean: Mugur Cozmanciuc (PNL) și Ionel Arsene (PSD).

 

Bun de președinte al CJ

Atributele pe care cei doi candidați le au sunt unul dintre aspectele care au fost sondate în rândul locuitorilor Romanului. La întrebarea “Care este un bun președinte al Consiliului Județean?”, doar 18,4% l-au indicat pe Ionel Arsene, sub Mugur Cozmanciuc considerat de 26,6% a fi potrivit funcției. Mai mult de jumătate dintre respondenți (55%) nu și-au exprimat o preferință. Acest lucru indică mai mult o așteptare a unor performanțe vizibile, decât o lipsă a unei opinii. Prin prisma faptului că Ionel Arsene a avut deja 4 ani la dispoziție pentru a arăta ce poate, faptul că mai mult de jumătate dintre romașcani nu au fost convinși de aptitudinile sale de bun președinte de CJ reflectă o situația negativă pentru deținătorul funcției.


Gospodar

Valorile înregistrate la întrebarea generică se reflectă în mare parte și asupra întrebării mai specifice, referitoare la calitatea de gospodar. 18,9% îl indică pe Ionel Arsene, ceea ce reprezintă o valoarea similară cu cea înregistrată la “bun președinte al CJ”. Pe Mugur Cozmanciuc, practic un sfert dintre romașcani (24,9%) îl consideră un gospodar. Motivele din spatele răspunsurilor sunt diverse. În cazul lui Ionel Arsene, ca actual președinte al CJ, romașcanii nu au o părere că ar fi un bun gospodar, adăugând aici și pe cei 56,3% care nu au o părere (deși Ionel Arsene a avut 4 ani de mandat pentru a-și arăta calitățile de bun gospodar).

 

În cazul lui Mugur Cozmanciuc, acesta are o percepție mai bună, având în vedere programul pe care îl prezintă în actuala campanie electorală, cu proiecte care i-au convins pe romașcani. Detractorii s-ar întreba: de ce este un procent atât de scăzut? Explicația stă în faptul că actuala postură a lui Cozmanciuc nu este una executivă, ci de parlamentar. Oameni practici, romașcanii vor să aibă o opinie clară atunci când vor vedea planuri realizate. Iar la acest capitol, proiectul pentru Neamț al lui Mugur Cozmanciuc este privit de romașcani cu mai multă simpatie decât rezultatele (vizibile cu ochiul liber…) ale mandatului lui Ionel Arsene. Iar în cazul actualului președinte de CJ, rezultatele sale din ultimii 4 ani mai mult îl încurcă, decât să îl ajute în campania electorală.


 

Apropiat de oameni

Un alt capitol la care Ionel Arsene este sub Mugur Cozmanciuc este apropierea față de oameni. În patru ani de mandat, în care a avut timp să își construiască un capital de simpatie, Ionel Arsene a reușit să convingă doar 16,9% dintre romașcani de faptul că ar fi un empatic, care înțelege nevoile oamenilor. În schimb, Mugur Cozmanciuc i-a convins pe 25,3% dintre romașcani că este apropiat de oameni.

Rezultatul este în defavoarea lui Ionel Arsene nu doar empiric, la scor, ci și din prisma faptului că a avut patru ani la dispoziție pentru a se apropia de oameni, iar cu toate acestea a convins doar 16,9% că este apropiat de romașcani, în timp ce Mugur Cozmanciuc din postura de deputat și având la dispoziție puținul timp al campaniei electorale, ar reușit să împingă în sus acest indicator. Pentru această valoare scăzută și diferența dintre cei doi, singurul vinovat este chiar Ionel Arsene. Cunoscut pentru stilul său contondent îl relația cu cetățenii și neprotocolar (într-o exprimare elegantă și nepărtinitoare) în relația cu partenerii instituționali, Ionel Arsene nici nu avea cum să performeze la acest capitol. Desele ieșiri nervoase ori de câte ori a întâlnit un punct de vedere contrar viziunilor sale au contribuit din plin. Drept exemplu, recenta ieșire agresivă a lui Ionel Arsene la adresa prefectului județului, George Lazăr, când acesta din urmă s-a interesat de apele tulburi (un termen potrivit) de la ApaServ, a fost: “dacă își mai permite să abordeze subiectul ApaServ de maniera aia, o să îl trosnesc de nu se vede”. Derapajul a venit doar ca o confirmare a abordării subiectelor care nu îi convin, așa cum a tot făcut în ultimii patru ani. Astfel, 16,9% pare chiar un scor mare față de potențial.


 

Corupție

Toate contractele dubioase prin firma cumătrului deja celebru, i-au construit lui Ionel Arsene o imagine: 20,3% dintre romașcani îl consideră un corupt. Mugur Cozmanciuc primește această etichetă din partea a 5,6% dintre locuitorii Romanului. Scorul de 5,6% al lui Mugur Cozmanciuc ne indică existența în Roman a unui nucleu dur al PSD, care gravitează în jurul acestui procent din electorat.

Faptul că o cincime dintre romașcani îl privesc pe Ionel Arsene ca pe un corupt este chiar un procent mic. Dosarele sale nu au fost suficient mediatizate, iar când una astfel de scandal judiciar apărea, PSD Neamț punea imediat pe tapet un alt subiect, pentru a devia atenția publicului. O evoluție similară a avut și tutorele său politic, Liviu Dragnea, ale cărui dosare au tot fost mascate în perioada sa de glorie, dar nu au mai fost acoperite cu alte subiecte de PSD, după ce el a intrat la închisoare.


 

Seriozitate

O cincime dintre romașcani (19,9%) îl consideră pe Ionel Arsene drept neserios, chiar dacă a avut 4 ani de mandat pentru a-și dovedi seriozitatea. Nu a reușit să convingă, iar campania electorală a unui candidat care dorește realegerea este doar îngrășarea porcului în ajun, cum se spune în popor. La modul practic, campania electorală” ține cât mandatul, timp în care deținătorul funcției își poate manifesta calitățile, în diferite situații. Procentul de 5,4% al lui Mugur Cozmanciuc este aproape identic cu cel al nucleului dur al PSD din Roman, deja explicat mai sus.


 

Experiența

Mugur Cozmanciuc – 22,5% și Ionel Arsene – 20,9%. Scorul mic al lui Ionel Arsene este o rușine pentru un președinte de CJ în funcție, care după 4 ani nu a reușit să capete experiență în postul pe care la ocupat. Acest lucru indică o stare de nemulțumire a romașcanilor privitoare la modul în care Ionel Arsene a tratat județul, mai mult a făcut uz de forța funcției, decât să se implice în probleme reale, care i-ar conferi experiență.


Mincinos

Ionel Arsene este considerat un mincinos de către 20,9%, în timp ce Mugur Cozmanciuc are această părere în rândul a doar 4,8% dintre romașcani. Credibilitatea scăzută a lui Ionel Arsene este concluzia propriilor promisiuni care nu s-au mai materializat niciodată sau a umflării rezultatelor mandatului.


 

Probleme judiciare

Ionel Arsene a candidat pentru președinția CJ, deși are dosare penale. Acest lucru este deranjant pentru 68,6% dintre romașcani, care au o părere proastă despre această situație. Există și un segment dintre alegători, de 15,8%, care au o părere bună despre candidatura unui penal pentru șefia CJ. Acest răspuns este un semnal statistic, care ne arată faptul că romașcanii nu mai preferă candidaturile unor oameni care sunt certați cu legea. Iar acest lucru este o normalitate în Europa de Vest. Chiar dacă la nivelul de trai și dezvoltare mai avem mult de lucru, la cultura politică, drumul a fost făcut deja în proporție de… 68,3%.

Valorile obținute de către cei doi principali competitori pentru președinția CJ sunt semnale clare că actualul deținător al funcției nu a reușit să își folosească cei 4 ani în favoarea lui. Potrivit sondajului, nu este gospodar, nu este apropiat de oameni, corupt, neserios, neexperimentat și mincinos, iar cu toate acestea, a fost considerat de PSD a fi cel mai potrivit candidat pentru Consiliul Județean Neamț.