TV CNS
CNS STIRI

Noi reguli pentru plecarea în străinătate a sezonierilor români

Raluca Turcan a anunțat miercuri că Guvernul a discutat miercuri o Ordonanță de Urgență pentru a maximiza angajarea sezonierilor în străinătate cu forme legale.

Ministerul Muncii a propus o OUG pentru a creşte gradul de angajare în activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale, a declarat miercuri Raluca Turcan. Ministerul Muncii urmărește, prin acest proiect, ca angajările temporare să se realizeze prin agenţii specializate.

Ministerul Muncii a anunțat că pune la dispoziția lucrătorilor sezonieri toate informațiile necesare privind drepturile și condițiile de muncă în țările de destinație, prin campania ”EȘTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”, accesând linkul: https://bit.ly/3sxglxq.

Reamintim că în urmă cu un an, în plină pandemie și stare de urgență, mii de români au plecat, la începutul lunii aprilie 2020, la muncă în străinătate, pentru munci sezoniere, în Germania. O îmbulzeală de nedescris a fost pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde peste 2.000 de oameni au plecat spre Germania, mulți dintre ei veniți chiar din inima focarului de COVID izbucnit atunci în Suceava.

„Prin proiectul de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dorim să oferim garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație. Proiectul de ordonanță de urgență a fost discutat astăzi, în primă lectură, în ședința de Guvern.

➡ Prin noile prevederi, introducem obligații suplimentare pentru agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate și pentru furnizorii de servicii de plasare:
🔵 Informarea lucrătorilor asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație;
🔵 Verificarea condițiilor privind documentele necesare, înainte de plecarea din țară;
🔵 Asigurarea transportului în țara de destinație, prin firme autorizate;
🔵 Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate.
➡ Pe de altă parte, proiectul prevede înăsprirea sancțiunilor pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea și plasarea forței de muncă în străinătate.
➡ Ministerul Muncii pune la dispoziția lucrătorilor sezonieri toate informațiile necesare privind drepturile și condițiile de muncă în țările de destinație, prin campania ”EȘTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”: https://bit.ly/3sxglxq”, a transmis Raluca Turcan.

Articolul Noi reguli pentru plecarea în străinătate a sezonierilor români apare prima dată în Știri – TV CNS.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

www.cnstv.ro folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site. Acceptă Citește...