SFINȚII ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

Mare sarbatoare in randul crestinilor ortodocsi.Pe 21 mai se celebreaza ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Credincioșii au mers la biserică și au asistat la slujba închinată împăraților Constantin și Elena.In Roman, dimineata erau putini participanti la slujba sustinuta de preoti in biserica iar enoriasii au ascultat din curtea bisericii la distanta sociala impusa de lege.
Imparatul Constantin născut în 272 și a decedat în mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei.Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.
Imparateasa Elena a trait intre anii 248 si 329. A fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era in pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Televiziunea CNS ureaza un sincer La multi ani tuturor sarbatoritilor zilei!